Precies 10 jaar geleden skiede klimaatjournalist Bernice Notenboom als eerste Nederlandse vrouw naar de Noordpool.

Sindsdien heeft de Noordpool al 3 keer een kantelpunt gehad en de verwachting is dat het centrale deel van de Arctic volgend jaar weleens ijsvrij zou kunnen zijn.

De Noordpool is het boegbeeld van klimaatverandering want nergens op aarde gaat de opwarming sneller dan daar en dat is zeer verontrustend.

Om een vinger aan de pols te houden skiet Bernice en haar team de laatste twee breedtegraden naar de Noordpool, een expeditie die symbool staat voor het 2 graden akkoord getekend in Parijs.

Onderweg zullen ze o.a. sneeuwmetingen verrichten voor data analyse voor arctische wetenschappers.

Vanaf de 88° breedtegraad zal NASA Icebridge een aantal flyovers maken om de satellieten in de polar orbit te kunnen kaliberen met metingen van het team ‘on the ground’.

Het team heeft jaren ervaringen met Noordpool expedities en de samenwerking met ESA en NASA en arctische wetenschappers is voor hen de motivatie om dit keer nog eens de zware condities te doorstaan die iedere Noordpool expeditie van je eist.

Citizen science is een essentieel onderdeel van iedere arctische expeditie omdat het vrijwel logistiek onmogelijk is geworden voor wetenschappers om een langere tijd op het ijs te kunnen doorbrengen.

Gedreven door nieuwsgierigheid en de wens om bij te willen dragen aan de wetenschap, hebben Martin en Bernice in 2015 voor het RIVM luchtmetingen gedaan om concentraties roet, zwavel en stikstof te meten.

De resultaten waren verrassend dat zelfs op het meest extreme puntje van de Groenlandse ijskap roet en zwavel in de lucht zit.

Op deze expeditie zullen ze zich voornamelijk richten op sneeuwmetingen omdat deze informatie prangend is voor arctische wetenschappers.

Sinds de laatste tien jaar valt er meer sneeuw op de Noordpool door warmere temperaturen en meer energie in de atmosfeer.

Satellieten kunnen niet bepalen hoeveel sneeuw er op het ijs ligt en deze informatie is van groot belang om de ijsdiktes van de Noordpool accuraat te kunnen meten.

Het team zal iedere dag rond de 50 metingen verrichten over een afstand van 10 km.

Op deze manier krijgen we een zuivere transact van de laatste twee breedtegraden naar de Noordpool.

CryoSat: ESA’s ice mission

Gelanceerd op 8 April 2010, the CryoSat mission observeert op centimeter-schaal veranderingen in ijsdiktes en drijvend zeeijs in de oceanen en op de ijskappen van Groenland en Antarctica.

Samen met satelliet informatie over de ijsomvang laten deze metingen zien hoe het volume aan ijs op onze planeet aan het veranderen is.

Zo krijgen we meer inzicht in de relatie tussen het smelten van het Arctisch ijs en klimaatverandering.

Slecht weer bestaat niet maar wel slechte kleding.

Het meest belangrijke van de hele expeditie zijn je kleren die je moeten beschermen tegen storm, zon, regen, wind en sneeuw.

Ik ga uitgerust op expeditie met kleding waar over nagedacht is; functioneel, vernieuwend en duurzaam.

Bergans is de meest logische en enige keuze, van ondergoed tot sokken tot technische jassen en winddicht en waterdichte broeken.

Alles wat Bergans maakt is top kwaliteit getest in Noorwegen.

De levenslijn naar de buitenwereld, Iridium GO! en Iridium Extreme handset - zonder Iridium geen communicatie vanaf de Noordpool.

Iridium heeft de meeste satellieten op de polen dus altijd verzekerd van bereik. Iridium is al 10 jaar mijn vast partner voor het vesturen van blogs, GPS coordinaten en nu social media berichten.

Volgend jaar zelfs met live video, dus nu maakt het niet meer uit waar je bent op de wereld - er is altijd bereik.

Wat is een expeditie zonder chocolade?

Van Chocolate makers in Amsterdam hebben we niet alleen de lekkerste chocolade maar ook de meest duurzame.

Met ieder stukje Chocolade in onze mond weten we dat de bonen direct van de boer zijn gekocht, met het zeilschip Tres Hombres naar Amsterdam gebracht en handmatig tot de kwaliteit zijn gemaakt waar Chocolate Makers voor staat.

En wat is mijn favoriete smaak?

De gorilla bar in 68% puur!

Kaas van de Hofweb en Locafora is van een andere dimensie en ons hoogtepunt iedere dag op de expeditie.

In 2014 kregen we 10 kilo kaas waarmee we kou en storm doorstonden.

Kaas van Hofweb en Locafora is niet zomaar kaas, biologisch gemaakt van ‘happy’ koeien die met liefde worden verzorgd, rechtstreeks van Eko boerderij de Eerste uit de Noordoostpolder.
Lekker lokaal en voedzaam!

En dat proef je!

Zorgvuldig in kleine hapklare blokjes gesneden zorgen we er straks voor dat we 30 dagen lang iedere dag kunnen genieten.

Zo blij dat Hofweb en Locafora weer aan boord zijn.