Spitsbergen 2.0

23 april - 27 april 2018

Shackleton bewees tijdens zijn expeditie naar het onbekende Antarctica moed, lef, veerkracht en briljant leiderschap. Samenwerking, oplossing gericht denken en handelen was de sleutel voor de meest uitdagende survival expeditie van de 20e eeuw. Shackleton’s voyage is een metafoor voor Spitsbergen 2.0; een onbekende expeditie naar nieuw duurzaam leiderschap waar samen centraal staat.

Spitsbergen 2.0

expeditie voor de financiële sector naar Spitsbergen

Om klimaatverandering een gezicht te geven organiseert poolreiziger en klimaatjournalist Bernice Notenboom samen met financieel expert Anita De Horde voor de tweede keer een exclusieve expeditie naar Spitsbergen.

Aan boord van de Rembrandt van Rijn zeilen we naar fjorden, gletsjers en ijskappen waar we de gevolgen van het smeltend Noordpoolgebied waarnemen. We varen tussen het Blomstrandeiland en het vaste land waar begin deze eeuw de Blomstrandgletsjer nog lag. Met sneeuwschoenen aan trekken we langs de 14e Juligletsjer die ieder jaar meer dan 100 meter terugtrekt en in Kongsfjord gaan we aan de slag met ESA om wetenschappelijk onderzoek te doen.

Spitsbergen 2.0 is een urgente call for action waarbij we ook vooral de fragiliteit en schoonheid van onze planeet willen laten zien en wat we op het punt staan te verliezen.

Klimaatverandering

grootste uitdaging ooit

Klimaatverandering is de grootste uitdaging waar we nu als mensheid voor staan. Iedereen en alles zal het raken, ook de financiële sector. Aan boord wil de expeditie sneller tot afspraken komen om de Nederlandse klimaatdoelen voor 2030 te halen en om klimaatverandering te beperken tot de afgesproken 2 graden.

“Klimaatverandering moet van het hoofd in het hart van mensen komen, opdat we sneller duurzamer worden”,  licht Bernice Notenboom toe “Hoe langer we wachten met de transitie, hoe meer die gaat kosten. Daarom is deze reis voor deze sector zo belangrijk”. 

De deelnemers worden tijdens de expeditie geïnspireerd door de prachtige maar kwetsbare natuur en maar ook gevoed met informatie over klimaatverandering door Mark Drinkwater, hoofd CryoSat Earth Observations van ESA en andere experts. Ook gaan de expeditieleden bijdragen aan wetenschappelijk veldwerk. Ze gaan o.a. het albedo van het ijs meten, en monsters nemen van zeewater om de vermenging van zoet en zout water te kunnen registreren.

Inhoudelijk programma

De expeditie Spitsbergen 2.0 staat geheel in het teken van de wetenschap, namelijk de urgentie om de opwarming van de aarde te beperken met maximaal 2 tot 1,5oC . De deelnemende partijen bestaan vooral uit financiële instellingen, bedrijven en organisaties die een rol spelen binnen het thema duurzaam wonen. De partijen zijn zorgvuldig bij elkaar gebracht om onder meer oplossingen te bedenken voor het ontzorgen van woningeigenaren in de energietransitie. Lees Meer

Deelname is exclusief voor leiders binnen de banken, verzekeraars, vermogensbeheerders, energieleveranciers en maatschappelijke organisaties.