Spitsbergen 2.0

Expeditie voor bankiers, verzekeraars, vermogensbeheerders, energieleveranciers en maatschappelijke organisaties

Op Dinsdag 24 april 2018 heet Bernice Notenboom u van harte welkom aan boord van de Rembrandt van Rijn. Het schip ligt klaar voor vertrek in de haven van Longyearbyen in Spitsbergen. Spitsbergen (Svalbard) ligt op de 79°e breedtegraad en is een archipelago relatief dichtbij de Noordpool. Hier zijn de gevolgen van de klimaatverandering nu al zichtbaar. Aan boord van de Rembrandt van Rijn zeilen we naar fjorden, gletsjers en ijskappen waar we de gevolgen van het smeltend Noordpoolgebied  waarnemen. We varen tussen het Blomstrandeiland  en het vaste land waar begin deze eeuw de Blomstrandgletsjer nog lag. Met sneeuwschoenen aan trekken we langs de 14e Juligletsjer die ieder jaar meer dan 100 meter terugtrekt en in Kongsfjord gaan we aan de slag met ESA om wetenschappelijk onderzoek te doen zoals albedo meten, ijsboren en zeewater testen om beter inzicht te krijgen in de complexiteit en urgentie van arctisch wetenschap.

PETER GÖBEL, CEO ING Vastgoed

deelnemer Spitsbergen 2017 

“De Spitsbergen expeditie en de verhalen van wetenschappers ter plaatse heeft niet alleen de ogen van onze klanten geopend maar hun ook aangezet tot daden. Ze zijn sustainability ambassadeurs geworden”


Gelegen op 78° NB, Spitsbergen is het meest noordelijke archipelago waar het hele jaar door mensen wonen (2050). Spitsbergen ligt 1,050 km van de Noordpool maar heeft een mild klimaat dankzij de invloed van de warme golfstroom. Sinds de laatste 10 jaar zijn de fjorden en de Atlantische Oceaan rond Spitsbergen ijsvrij zelfs tijdens koude winters en gedurende de poolnacht. In 2016 waren de temperaturen voor het eerst boven het vriespunt en iedere maand werd er een nieuw record gezet voor de warmste maand ooit gemeten. De influx van warm water uit de Atlantische Oceaan heeft het Arctische ijs naar  400 kilometer boven Spitsbergen gedreven. In November veroorzaakte zware regen modderlawines en door gebrek aan zeeijs blijft de kust eroderen. Eerder moesten honderden mensen geëvacueerd worden uit de stad Longyearbyen. Klimaatverandering heeft een gezicht gekregen in Svalbard en omdat het zo dicht bij de Noordpool ligt, is dit de meest logische keuze voor een bezoek voor onze stakeholders.

Zeilschip Rembrandt van Rijn

Praktische informatie

S/V ‘Rembrandt Van Rijn’ was vroeger een haring boot. Het schip werd herbouwd als een drie master schooner in 1994 in Nederland en zeilde daarna in Spitsbergen (1994- 1996) en in de Galápagos (1998 - 2001). Het schip is in 2011  volledig gemoderniseerd. De schooner is ideaal voor expeditie cruisen en heeft een open deck om wildlife te bekijken ook als de zeilen op staan. Er zijn twee zodiacs (opblaasbare rafts) waardoor we naar gebieden kunnen varen waar we anders niet zouden kunnen komen.

Uw Hut

Aan boord zijn 16 hutten met stapelbedden voor in totaal 33 gasten. Dit betekent dat u de hut met een andere gast deelt. Alle hutten hebben een eigen douche en wc. Elektriciteit aan boord is 220 volt en u kunt de Nederlandse tweepuntstekker gebruiken. Er is geen WIFI aan boord. De Rembrandt van Rijn heeft satelliet e-mail- en telefoonmogelijkheden aan boord.  Het verzenden en ontvangen van e-mail is altijd mogelijk, maar wel afhankelijk van de positie van de boot t.o.v. de satelliet en de weersomstandigheden. De bemanning kan u hierover informeren. In geval van nood bij het thuisfront is het schip te bereiken via [email protected]. Let op: de berichten mogen geen bijlagen bevatten en niet langer zijn dan 5KB. U kunt ook bellen of gebeld worden via (Iridium) mobiel telefoonnummer: 00881677707744 of 00881622469905. De kosten van het gebruik (bellen of ontvangen van een gesprek) van een telefoon zijn c.a. € 2,50 per minuut (afhankelijk van de plek en of u naar een andere mobiel telefoonnummer belt of een gewoon telefoonnummer.                                                                 

Gezondheid en conditie

U moet over een goede gezondheid en een redelijke conditie beschikken, en in staat zijn een aantal uur per landing te wandelen. Uiteraard kunt u ook aan boord van de Rembrandt blijven maar dit zou zonde zijn van de ervaring. Om deel te nemen aan de landingen per zodiac moet u in staat zijn om van het schip via een korte ladder 1 meter af te dalen in de zodiac. De bemanning assisteert u daarbij. U reist in een afgelegen gebied, zonder toegang tot geavanceerde medische faciliteiten, dus u kunt niet aan deze expeditie deelnemen wanneer u een levensbedreigende aandoening hebt of als u dagelijks medische zorg nodig hebt. Gebruikt u medicijnen, vergeet deze dan niet mee te nemen!

Wij adviseren u vrijetijds- en warme buiten(ski)sport kleding mee te nemen. Op het dek en tijdens de excursies zijn waterdichte en stevige schoenen een must. Het kan namelijk zeer glad zijn en waterdicht is nodig om er voor te zorgen dat u geen koude (bevroren) voeten krijgt. De crew van Oceanwide geeft het dringende advies om tijdens de landingen via de zodiacs kniehoge kaplaarzen (Tip: Regenlaars Muck Boot Arctic Sport High) te gebruiken, omdat er altijd een klein stukje in water moet worden gelopen bij het aan land gaan. De schoenen of laarzen moeten hoog genoeg zijn zodat er geen water in kan lopen. Na de landing kunt u eventueel andere waterdichte laarzen of wandelschoenen aantrekken. Het is belangrijk om ook aan dek waterdichte schoenen met een rubberen zool te dragen om bevriezing en uitglijden te voorkomen.

Het handigst is om laagjes te dragen, bv termo ondergoed, fleece shirt en dan een (ski)broek en jas. Ook muts, handschoenen en eventueel een shawl of multicol zijn onmisbaar. Vergeet ook uw zonnebril en waterproof zonnebrand niet! Binnen is het warm, dus dan kunt u eventueel laagjes uittrekken of andere kleding aantrekken. Een donzen jas met ons 2 graden logo kan extra besteld worden. Dons is perfect materiaal omdat het de wind tegenhoudt en tegelijkertijd ook warmte geeft.

Het weer op Spitsbergen kan ons van alles geven in April: Kou die van de gletsjer komt, maar ook regen, wind, sneeuw, en zon. We moeten op alles voorbereid zijn!

        Verzekering

Er is een groepsverzekering afgesloten (wereld/wintersportdekking) bij verzekeringsmaatschappij Allianz. De verzekering is alleen geldig voor reizigers met een Nederlandse nationaliteit. Overige reizigers wordt verzocht zelf een verzekering af te sluiten met werelddekking en wintersportdekking.                                                                   

Annulering
Indien u de reis annuleert, wordt het bedrag niet gerestitueerd, na aftrek van alle kosten wordt het restant gebruikt door Bernice Notenboom voor haar 2° challenge en de nieuwe film The Arctic March die in 2019 in de bioscoop zal komen. Het is mogelijk tot 2 dagen voor vertrek om een naam te wijzigen, maar hiervoor worden u extra kosten in rekening gebracht (250 euro per persoon).