,

Persbericht: Topbestuurders komen terug uit Spitsbergen met ambitieuze plannen

Topbestuurders komen terug uit Spitsbergen met ambitieuze plannen

Spitsbergen, 28 april 2018 – De topbestuurders, die sinds maandag samen met poolreizigster en klimaatjournaliste Bernice Notenboom op klimaatexpeditie gingen naar Spitsbergen, zijn vrijdagavond teruggekomen met ambitieuze plannen. De bankiers, verzekeraars, vermogensbeheerders, energieleveranciers en maatschappelijke organisaties willen samen aan de slag om de Nederlandse energietransitie te versnellen.

“Deze expeditie ging beter dan ik verwacht had. Door de inspirerende omgeving van Spitsbergen is de impact van klimaatverandering bij de deelnemers van het hoofd naar het hart gegaan. De deelnemers gingen dag en nacht door met oplossingen bedenken. Na een goede voorbereiding en intensieve gesprekken aan boord zijn ze met concrete plannen gekomen. Ik kijk uit naar de vervolgstappen”, aldus Bernice Notenboom.

De deelnemers hebben het aan boord van het schip de Rembrandt van Rijn onder meer gehad over het gezamenlijk financieren van grootschalige projecten, bijvoorbeeld op het gebied van geothermie, om met elkaar een significante impuls te geven aan de verduurzaming van de Nederlandse economie.

Ook willen deelnemers gezamenlijk huiseigenaren gaan ontzorgen om de knelpunten die ze ondervinden bij de verduurzaming van hun woning weg te nemen. Het gaat daarbij onder andere om:

- Een aanbod om particuliere woningeigenaren snel toegang te geven tot eenvoudige en betaalbare financiering voor het isoleren van hun woning en een concept om VVE’s toegang te geven tot een financieringsvorm. Dit zal aangeboden worden aan de onderhandelaars van het nieuwe Klimaatakkoord aangaande de bebouwde omgeving.

- Het gezamenlijk starten van een initiatief dat woningeigenaren moet gaan helpen met goed en onafhankelijk verduurzamingsadvies, eenvoudige en betaalbare financiering en kwalitatief goede technische oplossingen.

Michel Verwoest, Raad van Bestuur a.s.r.: “De trip was zeer de moeite waard. De schoonheid van de natuur, maar ook het zien wat CO2 met de aarde doet, hebben mij geraakt. Wij brengen op dit moment te veel schade toe aan de wereld waarin toekomstige generaties moeten leven. Voor mij is het dan ook geen keuze meer; we moeten met elkaar de CO2-uitstoot drastisch terugdringen. Ik merkte dat alle deelnemers deze overtuiging hebben. We hebben met de hele groep dan ook hard gewerkt om tot concrete plannen te komen. Deze trip krijgt daarmee zeker een vervolg.”

Tenslotte kijken de deelnemers naar hun investeringen en beleggingen. De deelnemers hebben zich gecommitteerd aan het meten van de klimaatimpact van hun investeringen en gaan rapporteren en sturen mogelijk maken. Deze sturing gebeurt mede via de beoogde doelstellingen op basis van de wetenschap (Science Based Targets). Ook willen ze samen in gesprek gaan met de bedrijven en projecten waarin zij investeren om ook daar een versnelling in de omslag naar een duurzame economie te bereiken.

Lees ook mijn blogs 


Bernice Notenboom is bereikbaar op: +316 1520 7288  [email protected]
Bernice is van 30 April tot 7 mei onbereikbaar
Voor inhoudelijke informatie: Anita de Horde +31655886486
email: [email protected]
Voor perscontact: Matthijs Kettelerij: +31618512891
email: [email protected]

Partners in Spitsbergen
Aegon, Amsterdam Institute of Finance, Arcadis, ASN, ASR, AXA, BNG, BNP Paribas, DGBC, Double Dividend, Essent, European Space Agency, EV Box, Greenchoice, ING, MVO Nederland, NNEK, NIA, NHG, Oblivion, Set Ventures, Triodos, Vereniging Eigen Huis.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] 28/04/2018 Topbestuurders komen terug van Spistbergen met plannen >>>> […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie